BOB HOLZ – HOLZ-STATHIS: COLLABORATIVE

Artiest info
Website
facebook
Label: MVD Audio

Bob Holz is een 65-jarige jazzmuzikant, geboren in Syracuse, New York en sinds jaar en dag verblijvend in Los Angeles, Californië. Zijn specialisatie in het muziekgebeuren ligt bij het drumwerk dat hij al begon in 1970 toen hij nog in Boston op de ‘Berklee College Of Music’ studeerde. Zijn professionele opleiding kreeg hij daarna nog van Billy Cobham en Dave Weckl, twee beroemde jazzdrummers die beiden al in de ‘Jazz Hall Of Fame’ werden opgenomen.

Bob Holz heeft in zijn lange muzikale carrière drumwerk verricht voor meer dan 30 verschillende artiesten die actief waren in het jazz- en crossover-genre. Voor zijn sololoopbaan concentreerde hij zich op het ‘jazz fusion’-gebeuren waarmee hij met zijn vaste band onder de naam ‘Bob Holz And A Vision Forward’ ettelijke live albums en studioplaten heeft uitgebracht, daarbij overigens heel vaak bijgestaan door andere bekende en minder bekende jazzinstrumentalisten.

Zijn eerste soloalbum kwam uit in 2012 met als titel “Higher Than The Clouds”, gevolgd door de plaat “Visions And Friends” in 2017 en “Visions: Coast To Coast Connection” in 2018. Album nummer vier was “Silverthorne” in 2019 en “Live In New York & L.A.” uit 2020 was tot nu toe zijn laatste plaat. Want er is net een nieuw album uitgebracht dat “Holz-Stathis: Collaborative” heet en waarvoor hij in de opnamestudio werd bijgestaan door de 81-jarige jazzgitarist John McLaughlin, bassisten Darryl Jones en Ralphe Armstrong, trompettist Randy Brecker en violist Jean Luc Ponty, muzikanten die gerecruteerd werden uit het beroemde ‘Mahavishnu Orchestra’, een fusion- en jazzrockformatie die in de jaren ’70 en 80 furore maakten in de jazzwereld.

In totaal waren er trouwens zo’n 30-tal instrumentalisten, blazers, strijkers en vocalisten aanwezig bij de opname van dit veertien tracks tellende album. Niet alle nummers werden door Bob Holz en/of Billy Steinway samen gecomponeerd want er waren ook composities van gitarist Dean Brown (“You Can Get It”), percussionist Alex Acuna (“Alex’s Dream”) en trombonist James Pankow die de op de video te horen track “Make Me Smile” heeft geschreven. Dat is een nummer dat hier gezongen wordt door Elliot Yamin die zijn carrière begon bij het populaire tv-programma ‘American Idol’, maar deze song werd in 1970 voor het eerst door de groep ‘Chicago’ werd uitgebracht op hun album “Chicago II”.

De beluistering van het hele album laat u in een mix van diverse genres belanden zoals jazz, Latin, pop, funk en klassieke muziek. Kenmerkend voor het ‘jazz fusion’-genre is dat het vaak over louter instrumentale nummers gaat die ontstaan zijn uit jamsessies. De vlotst in het gehoor liggende tracks zijn o.a. “World Turned Upside Down” en “Side Scratch” en ook de albumopener “The Tunnel” en het door percussie overheerste “Palo Viejo” klinken best wel leuk. Hier krijgen we echter ook een aantal gezongen tracks zoals de Latin-geïnspireerde song “Island Sun Love” die gezongen wordt door Diana Moreira of het ook door Elliot Yamin gezongen nummer “Back To You”. Een geoefende jazzfan zal ongetwijfeld het professionalisme herkennen van al deze topmuzikanten die het excellente drumwerk van Bob Holz extra in de verf hebben helpen zetten.

(valsam)